entorn

La Masia Sora, està al municipi de Sora, al nord de la comarca d’Osona, al límit amb el Ripollès, i té una superfície de 31,5 Km2. Està al costat de: Alpens, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès, Orís, Sant Quirze de Besora, Montesquiu i Les Llosses.

Es poden fer excursions i visites als pobles dels voltants com ara a Vidrà, Llaers, Siuret, Santa Maria de Besora com turisme a ciutats i pobles com Vic, Ripoll, Setcases, Sau i senderisme pel Puigsacalm, Bellmunt, Núria i pels Volcans de la Garrotxa.

També quan és època de bolets hi ha molts boscos pels voltants on se’n poden trobar.

El Monestir de Ripoll

El Monestir de Ripoll es troba a Ripoll i és un dels edificis més bells i evocadors de Catalunya. La portalada, la basílica i el claustre, en fan un conjunt únic, un gaudi per als amants de l’art. Però Ripoll transcendeix més enllà de les pedres. El comte Guifré el Pelós, l’abat Oliba, els comtes Ramon Berenguer III i IV o el bisbe Josep Morgades, són personatges cabdals de la nació i l’Església catalana, íntimament relacionats amb el monestir.

La parròquia de Santa Maria de Ripoll és la successora de la comunitat monàstica que durant segles va celebrar i difondre la fe en aquest mateix indret i malda també perquè la casa de Santa Maria continuï complint aquesta finalitat.

El Castell de Montesquiu

El Castell de Montesquiu és el símbol més emblemàtic del parc de Montesquiu.

Des dels seus orígens, la primera notícia data del 1285, la casa forta de Montesquiu va ser concebuda com a residència dels senyors del terme de Besora. El seu origen sembla poder trobar-se en una petita guàrdia o talaia de planta rectangular, probablement fou bastida entre els segles X i XI. Es troba vinculat al castell de Besora, veritable centre de poder del terme durant la baixa edat mitjana. .

El parc té una extensió de 546 ha, està situat al Prepirineu oriental, a l’extrem nord de la comarca d'Osona. Ocupa part dels termes municipals de Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora i Santa Maria de Besora.

El paisatge del Parc del Castell de Montesquiu es caracteritza per un relleu trencat per les successives alineacions muntanyoses que, en un sentit Est-Oest, configuren el sistema prepirinenc oriental. Fesonomia modelada pel riu Ter, que travessa el parc longitudinalment i el divideix en dues parts desiguals: la de la riba esquerra, força més gran; i, més petita i amb un relleu més suau, la de ponent, a la riba dreta.

La Vall de Ribes i la Vall de Núria

La Vall de Ribes i la Vall de Núria està situada dins del Pirineu Oriental, en el terme municipal de Queralbs. És una estació de muntanya d'una riquesa natural i paisatgística única, domina un dels punts més elevats de la Vall de Ribes i està envoltada per cims de gairebé 3.000 metres d'on neixen multitud de fonts i torrents.

Núria és un lloc de pelegrinatge concorregut que està situat a quasi dos mil metres d’altura. Ofereixun recer natural entre grans cims i un recer espiritual d’un santuari marià d’arrels i tradicions antigues. Espai idoni per organitzar-hi recessos i dies de meditació i pregària.

El Puigsacalm

El Puigsacalm és una muntanya de 1.514 metres que es troba al municipi de la Vall d'en Bas a la Garrotxa. És el punt més alt de la Serralada Transversal. Hi ha diverses maneres de fer el cim, però les vies més utilitzades són les següents:

  • Des de la collada de Bracons a 1.132 metres, passant per la font Tornadissa.
  • Des de Joanetes, a 600 metres, passant pel Puig dels Llops. Tanmateix, hi ha tres variants: per la Mare de Déu de les Olletes, o per algun dels dos camins "dels ganxos".

És un dels cims més coneguts de Catalunya i permet gaudir d’unes magnífiques vistes en totes les direccions: al Nord hi ha els Pirineus Orientals; a l’Oest la serralada del Cadí i el Pedraforca, a l’Est la Garrotxa i els volcanics, i al Sud hi ha el Montseny i la plana de Vic. La ruta és entretinguda i distreta durant tota la seva durada.

La zona volcànica de la Garrotxa

La zona volcànica de la Garrotxa és el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica. Té una quarantena de cons volcànics i més de 20 colades de laves basàltiques.

L'orografia, el sòl i el clima proporcionen una variada vegetació, sovint exuberant, amb alzinars, rouredes i fagedes d' excepcional valor paisatgístic.

Al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa hi ha 28 itineraris pedestres que transcorren pels indrets més interessants del Parc Natural. La majoria estan senyalitzats, excepte alguns dels més llargs que, si s'hi està acostumat, es poden seguir fàcilment amb l'ajuda del plànol-guia del Parc Natural. El Parc Natural disposa d'una extensa oferta de publicacions.

Santuari de Bellmunt

El Santuari de Bellmunt és un santuari del municipi de Sant Pere de Torelló (Osona), que es troba ubicat al cim de la Serra de Bellmunt, a 1.246 m d'altitud

Disposa d'un mirador des d'on es veu la plana de Vic, els Pirineus, la vall del Ges i el Bisaura. Junt al santuari hi ha un refugi i un restaurant, tots ells edificats sobre roca viva. Es pot accedir a peu o en cotxe des de Sant Pere de Torelló, i des de Vidrà a peu.

El Pantà de Sau

El Pantà de Sau és un embassament que pertany al riu Ter, creat per una presa situada al municipi de Vilanova de Sau, i al peu de la serralada de les Guilleries, que s'estén pels termes de Vilanova de Sau, les Masies de Roda, Tavertet i Santa Maria de Corcó, a la comarca d'Osona.

Juntament amb el de Susqueda i amb el del Pasteral, forma part d'un sistema de tres pantans que uneix la comarca d'Osona amb la de la Selva.

L'embassament té una llargada de 17 Km. i 3 Km. d'amplada, amb una capacitat màxima de 151,3 hm³. Actualment, es permet la pràctica d'esports nàutics.

El pantà, inaugurat el 1962, va cobrir el poble de Sant Romà, les restes del qual, especialment el campanar de l'església romànica del segle XI, són visibles quan el nivell de l'aigua embassada és baix.

Vic

Vic és la capital de la comarca d'Osona, al centre-nord de Catalunya. La seva situació geogràfica, a 69 quilòmetres de Barcelona i a 60 de Girona, n'ha fet una de les capitals de la Catalunya central.

És una ciutat formada per diferents conjunts medievals:

  • La Catedral de Vic
  • El Temple romà de Vic

I que al centre del nucli antic hi ha la plaça del Mercadal o plaça Major, en què destaquen diversos edificis modernistes, arcades i torres.

També es poden visitar els següents museus:

  • Museu Episcopal de Vic
  • Museu Balmes
  • Museu Claretià
  • Museu de l'Art de la Pell de Vic

Camprodon i Setcases

Camprodon i Setcases és un entorn típicament pirinenc, envoltat de paisatges d’alta muntanya espectaculars, emmarca un poble que ha aconseguit preservar l’aire rural i tradicional de temps enrere, mantenint elements d’arquitectura ancestral com són els carrerons irregulars, estrets i costeruts, la sèquia descoberta i les cases antigues bastides amb fusta i pedra vista amb teulades de pissarra.

L'extens municipi de Setcases constitueix un extrem de la Vall de Camprodon, a la capçalera del Ter, i el seu terme forma un gran semicercle amb la base als grans cims dels Pirineus axials, al límit amb el Conflent i el Vallespir i, per tant, de l’Estat espanyol i el francès.

Santa Maria de Besora

Santa Maria de Besora és un municipi essencialment rural, cobert en part de bosc, amb conreus de secà als sectors més plans, la ramaderia als masos de muntanya i les granges de porcs complementen l'economia a més d'una petita indústria de la fusta, com també una petita fàbrica de filatura.

A Santa Maria de Besora es pot visitar el Castell de Besora i Església de Santa Maria, Les Baumes dels Ferrers, la Serra dels Bufadors i Bufadors de Beví i el Salt del Mir.